1200 YILLIK KAYIP KENT BULUNDU

 

Kendilerine İslam Devleti diyen gözü dönmüş barbarlar, Mezopotamya’nın gözbebeği Palmira antik şehrini dün gece itibarıyla ele geçirdi. Muhtemelen daha önce işledikleri kültür cinayetlerini burada da uygulayacak, dünya mirasını balyozlar, bombalarla yok edecekler. Onları durduracak bir gücün olmaması, olanların bu işe karışmaması yürekleri yakıyor…

Ancak antik kültür mirasının biri giderken biri geldi desek yeridir: Antik Mısır uygarlığının kayıp kenti meşhur Herakleion, iki yıl önce Akdeniz’in dibinde bulundu. Nimrut’un, Palmira’nın acısını dindirmez ama yine de tarih ve kültür sevdalılarına küçük bir sevinç çığlığı attıracak kadar önemli bir keşif bu.

 

Herakleion hakkında, kısaca…

Kent Nil deltasında, İskenderiye yakınlarında bulunuyor.

Herakleion, Mısır firavunları zamanında, köprülerle birbirine bağlanan alüvyal adacıklar üzerinde inşa edilmiş bir liman kenti. Hakkındaki efsaneler MÖ 12. yüzyıla kadar uzanmakta. Truvalı Helen ile Paris’in, kıskanç Menelaos tarafından burada tutulduklarına dair söylenceler bile var.

Antik Yunan filozof ve tarihçileri Heredot, Diodorus, Strabo’nun da eserlerinde adı geçen bu yerleşimin eski Mısır dilindeki adı Thonis imiş.

Milattan sonra 5. – 8. yüzyıllara tarihlenen bir zamanda, alüvyonlu toprağın sıvılaşması nedeniyle battığı tahmin edilen kent, 1200 yıl sonra yeniden keşfedildi.

HILTI vakfı tarafından desteklenen projenin baş aktörü, ünlü sualtı arkeoloğu Franck Goddio. İşte bu nefes kesici buluşun görüntüleri:

 

 

 

Fotoğrafların kaynağı

Author: Kılavuz Kirpi

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This