BAŞKA GÜNDEM: ARKEOLOJİ

Mısır’da yeni bir kraliçe mezarı bulundu:

Çek Cumhuriyet Egiptoloji (Kadim Mısır’ı öğrenme) Enstitüsünün Mısır’daki arkeolojik araştırma ekibinin başkanı Miroslav Barta, Kahire’nin güney batısında Abu Sir mevkiinde bir anıt mezar buldu. Bu anıt mezarın 4.500 yıl önce hüküm sürmüş olan Firavun Neferefre’nin karısı veya annesi olma ihtimali var.

Mısır Eski Eserler Bakanı Mahmud el-Damatı, anıt mezarın duvarlarının birinde yazılan belgeye göre, müteveffanın adının Hentakaves olduğunu bildirdi. Anıt mezarı Firavun Neferefre’nin na’şının gömüldüğü kompleks içinde bulunduğundan dolayı bu şahsın kraliçe III Hentakaves olması gerekir. Abu Sir, Eski Krallıkların mezarlarının bulunduğu yer olarak biliniyor.

Çek arkeologlar ayrıca kireç taşı ve bakırdan yapılmış kap-kacak ve aletler de bulmuşlar.

 

 

Mısır’ın en eski bira imalatçısı:

Diğer ilginç bir keşfi ise Japon arkeologlar yaptı.

Luksor’da 3 bin yıl önce saray için bira üreten baş imalatçının mezarı bulundu. Japon arkeologlar M.Ö. 1354 yılında ölmüş olan Firavun III. Amenhotep’in yüksek dereceli bir bürokratının mezarını incelerken, adı geçen mezarı keşfetmişler.

Luksor başta Firavun III. Amenhotep’in ve daha sonra II. Ramses’in meşhur anıt mezarlar yaptırdığı mevki olmuştur.

Uzmanların ifadesine göre bulunan mezardaki duvar resimleri günlük hayatın ve dini ritüellerin görüntülerini ihtiva ediyor ve zamanımıza kadar iyi korunmuş halde bulunmuş.

 

Kapak

Author: Nadir Devlet

Prof. Dr., Türk Dünyası tarihi ve uluslararası ilişkileri uzmanıdır. 20 ve 21. yüzyılda Rusya, Kafkasya ve Orta Asya’daki Türk halklarının geçmişi, bugünü, siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik yapıları üzerinde yoğunlaşmıştır.

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This