Çocuk dostu bir kent: Ann Arbor

Belediyeden yapılan, “İstanbul Anadolu yakasındaki 14 ilçenin 12’sinde, 4 gün süreyle su kesintisi yapacağız” mealindeki açıklama ile hop oturup hop kalktık. Epeyce gürültü çıkarmış olmalıyız ki, sayın başkan devreye girdi ve pelerinini dalgalandırarak şehre konan süpermen misali, kararı askıya aldırdı.

 

Öyle ya!

Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla, Ataşehir, Adalar, Kadıköy, Sancaktepe, Çekmeköy, Ümraniye, Beykoz ve Üsküdar ilçelerinde, toplam 5 milyonun üzerinde bir nüfusu dört koca gün susuz bırakmak olacak iş değil. Neredeyse ufak bir ülke kadar insana bu çileyi çektirmeden ne tamirat yapılacaksa halledilmesi gerek.

 

Kent yaşamı zaten çekilir gibi değil.

Akla zarar trafik sıkışıklığı, kaldırımlarda yürümenin neredeyse imkânsız olması, toplu taşıma beklerken hızla geçen aracın yoldan kaldırıp duraktaki insanların üzerine püskürttüğü pis su birikintileri, bebek arabasıyla bir yerden bir yere gitmenin atletizm müsabakasından zorlu olması, hele engelli ve yaşlı yurttaşların neredeyse sokaktan fiilen men edilmesine yol açan plansızlık, düzensizlik, çarpıklıklar dizisi…

 

Güzel bir kentte yaşamak nasıl olurdu acaba?

Siz de bizim gibi ara sıra hayalini kuruyor musunuz?

 

İnsanca yaşanabilen, ulaşım – temizlik – altyapı – kültür gibi temel sorunların yurttaş lehine çözüldüğü, kenti yönetirken kentlinin sesine kulak verilen bir yerde yaşamak…

Ah! Ne tatlı bir hayal!

 

Bunların bile ötesine geçen bir kenti sizlere tanıtmak istiyoruz: ABD’nin Michigan eyaletine bağlı bir üniversite şehri, Ann Arbor.

 

Ann Arbor sokaklarında minik kapılar var. Adlarına “Peri Kapıları” deniyor ve kentin çocukları tarafından çok seviliyor.

Bu şirin uygulamanın fikir babası çocuk kitapları yazarı Jonathan B. Wright. Onun Peri Kapılarının Ardında Kim Var? adlı kitabından yola çıkılmış ve şehrin orasında burasına küçücük “peri kapıları” konmuş. Çocukların pek sevdiği hatta zaman zaman para, yiyecek ve sair bıraktıkları bu kapıcıklar, çocuk dostu şehir nasıl olurmuş, ele güne gösteriyor:

 

Kaynak

 

Author: Kılavuz Kirpi

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This