DİNOZOR ÇAĞINDAN KALMA DENİZ BULUNDU

 

Gömülü tektonik levha gizli kalmış dinozor dönemi denizini ortaya çıkardı

Filipin denizi çevresindeki tektonik plakalar milyonlarca yıldır birbirini itiyor ve büküyor.

Son araştırmaların sonucunda Filipin denizinde şimdiye kadar bilinmeyen, toprak tarafından yutulmuş olan bir tektonik plaka keşfedildi.

Jeologlar deprem verilerinden elde ettikleri imajlara göre modeller oluşturma metodu ile derin bir şekilde dünya sathına gömülmüş olan tektonik plaka bölümlerinden oluşan “yaprak (levha) mezarlıklarını” canlandırmaya çalıştılar. Böylece bu levhaların 52 milyon yıl öncesindeki konumlarını resmetmeyi gerçekleştirdiler. Bu nevi bir çalışma araştırmacıların şimdiye kadar bilinmeyen Doğu Asya deniz plakasını tespitine yaradı. Bu kadim deniz, bu bölgede dinozorların yok olduğu dönemden biraz sonra oluşmuştu.

Filipin Denizi birkaç tane büyük tektonik plakanın kesiştiği bölgede bulunmaktadır.

Pasifik, İndo-Avustralya ve Avrasya plakaları, bazı küçük levhala Filipin plakası denizini oluştururlar. Bu oluşum 55 milyon yıl öncesine dayanmaktadır.

Jeologlar dağlar, volkanlar ve kadim suyollarının yavaş değişimini görünür hale getirmek, su yüzüne çıkarmak için modeller geliştiriyorlar. Yeni tahminleme teknikleri ile bilim adamları dünya sathının içindeki yüzlerce kilometrelik değişimlerin haritasını yavaş yavaş ortaya çıkarıyorlar.

Levhalar önceden sismik tomografi (deprem bilgisayarlı kesityazar) adı verilen bir teknik ile ölçülüyordu. Buna göre, deprem dalgalarının hızı değişik rasathanelerde ölçülüyor ve nereye kadar ulaştıkları tespit ediliyordu. Önce Tayvan Ulusal Üniversitesi, şimdi ise Houston Üniversitesinin öğretim üyesi jeolog Jonny Wu, “deprem dalgaları genelde tektonik levhaların eski yığınlarında ‘bir yaprağın suda gidişi’ gibi hızlı seyahat ederler” demektedir.

Bu araştırmaya katılmamış olan Sydney Üniversitesi mensubu jeolog Sabin Zahiroviç Live Science dergisine yolladığı e-postada şunları yazmış: “Bu dünyanın en karmaşık doğu bölümünün derinliklerini anlamada çığır açan bir çalışma olmuştur.”

Münih’teki Ludwig Maximilians Üniversitesi Jeofizik kürsüsü başkanı Prof. Dr. Hans-Peter Buunge de bu araştırmaya katılmamış olmasına rağmen, “bu yeni araştırma deprem verilerinden yapılan modelleri yorumlamada çok ihtiyaç olan bir metoda doğru bir adım olmuştur” demektedir.

Araştırma 25 Haziran 2016’da Journal of Geophysical Research: Solid Earth dergisinde yayımlanmış bulunmaktadır.

plate-tectonics-continental-drift-160317b-02
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn

Kaynak: Yahoo News

Author: Kılavuz Kirpi

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This