DÜNYA BİRİNCİSİ FOÇA YERYÜZÜ PAZARI

“EARTH MARKET İS NOT JUST A MARKET” 

(Yeryüzü pazarı sadece bir Pazar değildir)

 

Yeryüzü pazarı yerelde kalkınmayı ve küçük üreticiyi destekleyen bir pazardır. 40km. mesafeden olan üreticiler kendi ürettiği, hasat ettiği konserve ettiği ürünler ile katılırlar.

 

ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE DİREKT OLARAK İYİ TEMİZ ADİL ÜRÜNLERİN ULAŞMASI İÇİN YAPILAN BİR PROJEDİR.

Slow Food’un bir projesidir. Diğer pazarlardan farkı ise; üreticiye sorumluluk yükler, sosyal olarak özgüven sağlar, farkındalıklarını arttırır, daha iyi ürün yetiştirme için çalışmasını sağlar, kadın ağırlıklı bir pazar olduğu içinde yemeklerimizin özelliklerini bilir ve anlatır.

Tohumlarımızı saklamak anlamında kadınların desteğini çok alıyoruz. Biyo çeşitliliğin korunmasına en büyük yardımcılardır.

Pazara ilk geldiklerinde satış yapmak için geliyorlar doğal olarak, ama sonra daha iyi, temiz, adil ürünler ile orada olmak gerektiğini anlıyorlar. Diğer pazarlarda halden bir malı alıp satabiliyor. Ürün GDO’lu mu, ilaç kullanılmış mı diye kontrol edilmiyor. Diğer pazarlarda 200 ila 550 tezgâh olabiliyor. Earth Market’te ise sadece 20-40 üretici oluyor.

Bizim hikâyemiz de böyle başladı.

Egenin otları meşhurdur. Yenilebilen bu otları sergilemek amaçlı yerel pazar kurarak projeyi başlattık. Ama sonraki haftalarda aralarına başka ürünlerde katıldı ve başta 3 tezgâh derken büyüdük.

Tabii buna Foça sakinlerinin alışverişleri destek oldu. Belediye yer verdi. Bu arada Slow Food merkeze yaptığımız projeleri gönderdik. Onlardan da “niye Earth Market olmuyorsunuz” sorusu geldi ve böylece yola çıktık.

Ben, geleneksel ürünlerin yerel üreticilerle daha da değer bulacağına inandım.

Öyle de oldu. “Nuhun ambarı“na (Ark Of Taste) ürünler hep üreticilerden geldi. Pazarımıza her üretici katılabiliyor. Aracı kesinlikle kabul edilmiyor. Değişik zamanlarda yerlerine gidilip kontrol ediliyorlar ve sonra üretici, kuralları yerine getiriyorsa pazara dâhil oluyor.

Küçük üretici olması ön şartımız.

Pazarımızda çok çeşitli ürünler var: Mevsiminde sebze ve meyveler, kurutulmuş sebze ve meyveler, erişte, makarna, börülce, fasulye gibi kurutulmuş bakliyat, bal, pestil, tarhana, turşu çeşitleri, zeytin ve zeytinyağı, reçeller, salçalar, koruk ekşisi, koruk suyu gibi ürünler mevsiminde tezgâhta yerlerini alıyor.

 

SLOW FOOD GELECEĞİMİZİ, GELENEĞİMİZİ KORUMAMIZ İÇİN BİZİ TEŞVİK EDİYOR.

Her zaman dünya gıda politikasının ne yöne gittiğini bize söylüyor. Ayrıca aynı görüşte olup başka pencerelerden bakan insanların bir arada olması beni etkiliyor. Bunlar bize yol gösterdi. Salone Del Gusto, 2014 senesinde tezgâhımızda tarhana, koruk ekşisi, erik turşusu, çekme makarna vardı. Ürünlerimiz önce analize gitti ve kabul gördükten sonra tezgâha koyabildik.

Bir de bildiğiniz gibi teşvik ödülü olan birinciliğimiz oldu. Yaptığımız projelerle almışız.

Kadın üreticisinin ağırlıklı olması, Pazarın 2 senedir düzenli yapılıyor olması, değişik etkinliklerle pazarın sürekliliğini sağlamamızdı. Çok onurlandık. Earth Market / Yeryüzü Pazarlarının çoğalması için hepimiz elimizden geleni yapmamız gerektiğine inanıyorum ve inanmak istiyorum.

 

 

 

 

 

Author: Kılavuz Kirpi

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This