DÜNYANIN EN ESKİ ALFABESİ BULUNDU

Bu kırık parçanın üstünde dünyanın en eski alfabesi bulunuyor

 

Bir papirolog, yani kâğıt uzmanı 3.500 yıllık bir alfabe dizini keşfetti.

Tekerleğin bulunması kadar önemli olan keşif alfabenin bulunmasıydı. MÖ 1500 yılına ait bir Mısır hiyeroglifinin okunması, o dönemin karanlık tarihine bir ışık tutmuştu.

Hollanda Leiden Üniversitesi’nden Egiptolog ve Papirolog Ben Haring bir kireç taşı üzerinde dünyanın en eski, alfabetik olarak sıralanmış söz dizimini buldu.

Ostrakon üzerindeki sözcükler başladıkları sesli harflere göre düzenlenmişler. Bu konuda NOW Hollanda Bilimi geliştirme örgütü haber ediyor.

 

Bu buluş Profesör Haring tarafından Journal of Near Eastern Studies dergisinde de yayımlanmış bulunuyor.

 

“Ostrakon” kil, bazen midye-istiridye kabukları, yumurta kabukları veya kireç taşı levhaları için kullanılan ortak bir ad. Antik dönemde bu maddeler papirüsten daha ucuz olduğu için bilhassa not tutmak, hesap yapmak, hesap pusulası hazırlamak veya kısa mektuplar yazmak için kullanılıyordu. Eski Atina’da böyle ostrakonlar vatandaşları sürmek için yapılan oylamalarda kullanılıyordu. Haring’in bulduğu ostakon bir anlamda en eski SMS olarak da değerlendirilebilir.

Kireç taşı üzerinde deşifre edilen sözcükler bizim modern ABC veya onun öncüsü olan Grek veya alfabeyi buldukları iddia edilen Fenike harfleri ile alakalı değil. Daha ziyade eski Mısırdan, kadim Arapçadan ve klasik Habeş tekstlerinden tanıdığımız Halahama sistemi söz konusu.

Halahama alfabesi, semitik kökenli. Bilindiği üzere Ön Asya’da MÖ 13. ve 14. yüzyıllarda kullanılmış. Buna aynı zamanda ‘Kuş Alfabesi’ de denilir. Çünkü bu alfabede MÖ 4. yüzyıla ait papirüs üzerinde alfabetik sıraya dizilmiş kuşlar, ağaçlar ve yer adları bulunur.

ABC ve Halahama Suriye’de MÖ 13. yüzyılda birlikte kullanıyordu. Ugarit şehrinde böyle yazılı tabletler bulundu. Bizim kullandığımız modern ABC ise Fenikelilerin ilk üç harfine Alef-Beth-Gimel adlarını verdikleri alfabeye dayanmaktadır.

Yeni gündeme gelen Halama –Ostrakon 20 yıldan önce Britanyalı arkeolog Nigel Strudwick tarafından Luxor yakınında bir mezarda bulunmuş, ancak içeriği çözülememişti. Çözümü Ben Haring başardı. Aslında bu, eski Mısır mezar taşlarını incelemeye yönelik büyük bir projenin bir parçasydı.

Ortaya atılan teze göre Ostrakonda semitik sessiz harflerin bulunması, Mısır’da semit (Yahudi, Arap da olabilir) kökenli köleler veya işçiler çalıştığına işaret ediyor.

 

NWO Haberi

 

Author: Kılavuz Kirpi

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This