EĞİTİM: Freni Tutmayan Bir Otobüs

 

 

Dün on binlerce öğrenci velisi, anne-baba, eğitimci Laik ve Bilimsel Eğitim talebiyle İstanbul Kadıköy’deydi. Seslerini, isteklerini duyurmaya çalıştılar.

 

Bugün de 2014-2015 Eğitim Öğretim yılının ikinci dönemi başlıyor. Sabah itibarıyla 20 milyondan fazla öğrenci ve yaklaşık 1 milyon öğretmen ders başı yaptı.

 

Ülkede eğitimin genel durumu ise, genç nesli geleceğe hazırlamaktan ziyade yokuş aşağı giden frenleri patlamış bir otobüsü andırıyor…

Son on beş yılda 20 kez sınav sistemi değiştirildi, 15 farklı bakan göreve geldi, genç nüfusun %15’i evli ve ilkokul çocuklarının yarısı sabah kahvaltı edemeden okula gidiyor. Pedagoji, eğitim, eğitim fakültesi nedir görmemiş sakallı-sarıklı adamlar devlet okullarında boy göstermekte…

 

Mantıklı, rasyonel düşünen her zihin bilir ki, hiçbir şey sebepsiz var olmaz ve her durumun oluşmasında kendisinden önceki olayın / olayların etkisi vardır. Buna sebep – sonuç ilişkisi de denir.

Bu ilkeden hareketle, eğitimin bugün içinde bulunduğu hazin ve ürkütücü durumun, dündeki hangi eylemlerden, ne gibi kararlardan doğduğunu kurcalamak gerekir. Zira eğitim sistemimiz, varsaydığımız gibi ilerici, laik, çağdaş ve çağcıl bir anlayışla işleseydi, bugünleri böyle yaşamazdık.

 

Hangi duvara çarpıp ne kadar zayiat vererek duracağını, hatta bir şekilde durup durmayacağını henüz bilemediğimiz bu korkunç gidiş, emin olun daha dün başlamadı…

Eğitime bakışımızı temelden değiştirmek, bir daha bugünkü karanlığa düşmemek için daha derinden, daha ciddi ve samimi bir sistem eleştirisi yapmamız gerek. Sadece “ülke gerçeklerine” göre değil, “evrensel değerlere” göre düzenlenmiş bir eğitim sistemine, ulusça muhtacız.

 

Bu günler geçer, elbette. Gün gelir, kara bulutlar dağılır.

Ancak sırf güneş doğdu diye bahar gelmiyor. Karanlıktan ders almak gerekiyor, aynı hataları tekrar etmemek için…

 

Gelin şimdi eğitim dünyasındaki gelişmelerin yakın geçmişte basına nasıl yansıdığına odaklanalım. Geçmiş Gazete başlıklı blogda çok hoş ve yararlı bir arşivcilik örneği sergileniyor. Ülkenin gençlik fotoğraflarına bakar gibi oluyorsunuz. Bir Tarihçi olarak, emeği geçenleri kutluyorum.

Bu siteden seçtiğim kimi gazete haberlerini birlikte inceleyelim, ne dersiniz? Bakalım, yokuş aşağı son sürat savrulan o frensiz otobüs, yola ne zaman ve hangi istasyondan çıkmış…

 

1995

 

1986

 

1985

1974

1979

1997

1949

1959

1985

2003

1977

1950

1964

1985

1972

Kapak görseli

Author: Beril Cansever Devlet

[yazar] [ara sıra çevirmen] [çeyrek asırdır eğitimci]

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This