EĞİTİM PAHALI BİR İŞTİR

 

Eğitim sisteminden hayranlıkla bahsettiğimiz Finlandiya’nın eğitim bütçesini merak ediyor musunuz? Dünyanın 1 numaralı eğitim sistemi için acaba kaç para harcıyor Fin devleti?

Gayrısafi milli hasılası 230 milyar avro civarında olan Finlandiya, 2014 bütçesinde eğitim ve araştırmaya yaklaşık 2 milyar avro pay ayırmış:

Bu ne demek anlamak için Türkiye’nin eğitim bütçesine bakalım:

Türkiye’nin 2015 bütçesinden Milli Eğitim’e ayırdığı pay yaklaşık 5.5 milyar TL. Yani 1 milyar 833 milyon avro  civarı…

“Eh biz de aynı miktarda para ayırmışız” diye sevinmeden önce belirtelim: Finlandiya’nın nüfusu 5.5 milyon. Türkiye’nin ise 77 milyon. Yani eğitim bütçesinden yurttaş başına düşen hisse Finlandiya’da yıllık 363 avro iken her bir Türkiye vatandaşının payına 26 avro’cuk düşüyor…

 

Şimdi bir kat daha çıkalım:

Dünyanın en başarılı üniversitelerinin çoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde. ABD’nin en zengin 10 üniversitesinin her biri, bir dünya ülkesinin toplam hazinesine eşdeğer servete sahip. Aşağıdaki haritada hangi üniversitenin hangi ülkeyi satın alabilecek kadar zengin olduğunu görüyorsunuz.

 

Sonuç?

Devletin eğitimden elini çekmemesi, aksine devlet okullarına, üniversitelerine ve araştırma kurumlarına kat kat fazla bütçe ayırması gerekir. 15 milyon öğrenciden ancak 825 bin kadarı özel eğitim kurumlarına devam etmektedir. Özel okula giden öğrencinin ailesine 3-5 bin lira teşvik vermekle eğitimin kalitesi yükselmeyecektir. Eğitim hala devletin işidir, öyle de olmalıdır.

Özetle…

Eğitim çooook pahalı bir iştir. Kendimizi dev ülkelerle kıyaslamanın zararı değil faydası var. Sonuçta gençler, küreselleşen ve teknolojiyle büsbütün kuşatılmış bir dünyada birbirleriyle rekabet edecekler. İnsan az hasta, az ölü, az eğitimli olmaz, olamaz. Eğitim ya tamdır ya yoktur. Azıyla bir yere varılamaz.

Artık dünya ölçeğinde bir eğitim sistemi için kesenin ağzını açmanın zamanı gelmiştir, hatta geçmektedir…

 

 

Kapak görseli

Author: Beril Cansever Devlet

[yazar] [ara sıra çevirmen] [çeyrek asırdır eğitimci]

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This