ESKİ ROMALILARIN DİŞÇİYE İHTİYACI OLMUYORDU

Günümüzün modern dişçilik sağlık metotlarının Pompei’de yaşayan bir Romalı için gereği yoktu.

Pompei’de yapılan bir araştırma sonucunda, kent sakinlerinin dişlerinin çok sağlam olduğu tespit edildi.

Pompei’de arkeolojik araştırma yapan bilim adamları 30 Pompei sakininin çenesini CAT (bilgisayarlı tomografi) ile taradı. Bilindiği üzere M.Ö. 79 yılında Vezüv Yanardağının lav fışkırması sonucunda Pompei halkı bu lavlar altında kalmıştı. Sonradan onların taşlaşmış kalıntıları bulundu. Radyolog Giovanni Babino 29 Eylülde çektikleri fotoğrafları basın ile paylaştı. Bulgulara göre eski Romalıların çürüksüz, çok sağlıklı dişlere sahip olduğu ortaya çıktı.

Pompei sakinlerinin diş fırçası veya diş macunu kullanmadan nasıl bu kadar sağlıklı dişlere sahip olduğu hakkında ise çeşitli görüşler var.

Massimo Osanna’nın The Telegraph gazetesine bildirdiğine göre “bunu dengeli ve sağlıklı Akdeniz diyetine borçlular”. Yani çok az miktarda şekerli madde tüketiyorlar.

Ortodontist Elisa Vanacore ise dişleri inceledikten sonra, “Pompeililer bol meyve ve sebze, az şeker yiyorlardı” diyor.

Az şeker yedikleri için dişleri sağlam kalan tek grup Pompeililer değil. Tudor hanedanın kötü dişleri olduğuna dair söylentilerinin tersine Tudor’ların ekserisinin sağlıklı dişleri vardı. Çünkü onların döneminde henüz bol şeker üretimi yoktu. 1600’lardan sonra İspanya, Fransa ve Hollanda’da şeker üretimi arttı ve Avrupalıların çoğu gıdalarını şeker ile zenginleştirmeye başladılar.

Şeker yenmeyince belki o dönemlerde sağlam dişlere sahip olmuşlar. Ancak yaşam süreleri hayli kısa olmuş. Bol gıda obeziteye götürüyor, ancak açlık da öldürüyor.

 

Quartz haberi

Author: Kılavuz Kirpi

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This