GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL

 

Görüntü yanıltıcı olabilir mi?

Zâhiri – bâtıni ikilemi, felsefenin ilgi çekici paradokslarından biri. Zâhir, görünen demek. Bâtın ise derinde yatan, aslolan.

Dışarıdan görünen ile gerçekte, derinde olan arasındaki fark… Gördüğüne hemen inanmamak, gerçeğin köküne inene kadar araştırmak, araştırmak… Daima şüphe etmek ve merakı diri tutmak… “İnsan” olmanın yaman ödevleri.

 

Bu soyut ve müphem gibi görünen meseleyi netleştirecek biriyle tanıştıralım sizi:

Yavaş Loris denen bir lemur türü.

 

 

Anavatanı Afrika’nın güneyi ile güney ve güneydoğu Asya ülkeleri. Boyutu bir avuç kadar olan bu canlı, geceleri aktif olur ve ağaç dallarında yaşar. Yavaş Lorisler dünyanın bilinen tek zehirli primatlarıdır. Bu hayvanlar zehirlerini çok esrarengiz bir yerde saklarlar: Dirseklerinde. Burada bulunan zehir kesesini emen loris, zehri ağzına iyice yayarak tükürükleriyle aktive ettikten sonra ölümcül ısırığını atar. Dolayısıyla ne yazık ki yasadışı loris ticareti yapan tüccarlar, bu lorislerden yakaladıklarında, tel kesici aletlerle dişlerini sökerek kendilerini korurlar.

 

Görünen?

Dünyalar sevimlisi, mahzun bakışlı, cici mi cici bir mahlûk. Üstelik halinden pek memnun, top yapılmış pirinç lapasını keyifle yiyor.

Gerçek?

Zehirli ve ölümcül olan Lorisler, şirin görünüşleri yüzünden evcil hayvan tacirleri tarafından vahşice avlanıyor, ön dişleri çekiliyor ve pet shoplarda satışa sunuluyorlar…

 

 

 

 

Author: Kılavuz Kirpi

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This