GÜNEY KAFKASYA’DA NELER OLUYOR?

 

 

Dağlık Karabağ’da çatışma – Azerbaycan’da yeni Devlet Başkanı Yardımcısı – İnsan Hakları

Bakü, 22 Şubat’ta üç AB parlamentosu üyesini (Lüksemburg’dan Frank Engel, Kıbrıs’tan Eleni Theocharus ve Çek Cumhuriyeti’nden Jaromir Stetina) Dağlık Karabağ’a yaptıkları ziyaret dolayısıyla ve birtakım araştırmacıları, uluslararası arananlar listesine dâhil etti.

Bu grup 20 Şubat’ta bölgede yapılan referandum oylamasını gözlemek için gelmişlerdi. Bakü bu referandumu da “kanunsuz” addediyor. Aynı şekilde Dağlık Karabağ’da kazı yapan Britanyalı, Ermenistanlı İspanyalı arkeolog ve araştırmacı biyologları da kanunsuz faaliyette bulunmakla suçlamakta.

Bu çatışmanın başladığından bugüne 30 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Bu bölgede Azeriler ile Ermeninler arasında çatışmalar sürekli devam ediyor. 1 Şubat’ta da Ermenilerin desteklediği Dağlık Karabağlı bir asker öldürüldü.

***

Mehriban Aliyeva 21 Şubat’ta kocası İlham Aliyev tarafından resmen Devlet Başkanı yardımcılığına atandı. Bunun, bir müddet önce referanduma sunulan anayasa değişikliği çerçevesinde yapıldığı belirtildi. Ancak Akif Kurbanov adlı bir avukat bu atamanın kanunsuz olduğunu Facebook sayfasında yazdı. Gerekçe olarak şunu gösterdi: “Yürürlükteki rüşvetle mücadele yasası yakın akrabaların bir makamına başında bulunanla doğrudan ilişkisine izin vermemektedir”.

 

***

Diğer yandan muhalefetteki Halk Cephesine mensup iki aktif siyasetçi 20 Şubat’ta 30 günlük idari hapse mahkûm edilmişler. Turan Haber Ajansından Mehman Aliyev’in belirttiğine göre ise tutuklananların sayısı 10’u geçmiştir.

17 ay tutukluluk geçiren RFE/RL Azerbaycan redaksiyonu çalışanı, gazeteci Hadiça İsmailova 21 Şubat’ta bu tutuklamaların İlham Aliyev’in kararına karşı çıkanlara gözdağı vermek için yapıldığını ifade ediyor.

3 Martta Azerbaycan mahkemesi yolsuzluğa karşı hazırladığı blogla mücadele eden Mehman Hüseynov’u 2 yıl hapse mahkûm etti. Suçlama ise polise hakaret.

 

 

Ermenistan geçen hafta bir başarıya imza attı

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan Avrupa Şurası Başkanı Donald Tusk ile Brüksel’de 27 Şubat’ta buluştu. Avrupa Birliği ile Ermenistan, iki aradaki siyasi ilişkileri geliştirmek üzere yeni bir antlaşma yapmak üzere mutabakata vardılar. 2013 yılında serbest ticareti de içeren böyle bir antlaşmayı, Rusya Federasyonu liderliğinde kurulan Avrasya Ekonomik Birliğine girdiği için reddetmişti. Anlaşılan Rusya’nın da ekonomisi sarsılınca Batı ile ilişki daha anlamlı gelmiş.

 

 

Gürcistan Avrupa yolunda

Gürcistan, Türkiye’den de başarılı olmuşa benziyor. Avrupa Birliği elçileri Gürcistan’a vize kolaylığı sağlamak konusunda anlaştılar. Yani Gürcistan vatandaşları AB’nin Schengen bölgesindeki ülkelerine vizesiz seyahat edebilecekler.  Şimdi 28 AB ülkesinin bakanları bu anlaşmayı onayladıktan sonra vize serbestisi yürürlüğe girmiş bulunacak. Bu sayede Gürcistan Avrupa’ya daha yakınlaşmış ve Rus tehditlinden bir nebze uzaklaşmış olacak.

 

Ancak AB’nin bu kararı ile Gürcistan’ın gerçek anlamda çok partili ve insan haklarına saygılı bir cumhuriyete dönüştüğünü varsaymak pek doğru olmaz. Neden derseniz, bu haftada İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (ECHR) Gürcistan Yüksek Mahkemesinin bir bağımsız televizyonu kapatma kararını geçersiz saydı. Bu televizyon kanalı Rusyavi-2 TV adıyla biliniyordu. Gürcistan Yüksek Mahkemesi 2 Mart’ta kapama kararı almıştı.

 

***

Kısacası Güney Kafkasya’da Batılılar ne kadar uğraşsa da sorunlar devam ediyor. Türkiye’nin komşularındaki gelişmeler Türk okuyucusunu fazla etkilemiyor. Ne demişler, ateş düştüğü yeri yakar…

 

 

 

Author: Nadir Devlet

Prof. Dr., Türk Dünyası tarihi ve uluslararası ilişkileri uzmanıdır. 20 ve 21. yüzyılda Rusya, Kafkasya ve Orta Asya’daki Türk halklarının geçmişi, bugünü, siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik yapıları üzerinde yoğunlaşmıştır.

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This