İNSANIZ. BİRBİRİMİZİ VAR EDEBİLİRİZ.

Geçtiğimiz haftalarda “Hayırseverlikte Son Sıradayız” bilgisini sizlerle paylaşmıştık.

Son günlerde kendinizi çaresiz, umutsuz, eli kolu bağlı, öfkeli ve kırgın hissediyorsanız, bu durumdan kurtulmak, başkalarını da başka sıkıntılardan, mahrumiyetlerden kurtarmak için yapabileceğiniz ÇOK şey olduğunu hatırlatmak istedik.

Sadece paylaşılan şeylerin çoğaldığını bilen güzel yüreklerinizi alın, bu kapılarda buluşalım:

 

Birgün gazetesinin aşağıdaki haberi yardımlaşmanın, dayanışmanın yolunu döşüyor:

 

İnsanlarla iletişim ve dayanışma ağı içinde olmak ve aslında biraz da kapitalizme destek vermemek adına daha az harcamak için artık bir çok platform var. Yolculuğa çıkarken arabada yer varsa ilan vererek yolculuğu paylaşmak, evde giyilmeyen giysiler için giysileri başkalarıyla takas etmek, okuduğumuz kitapları başkalarının kütüphanesinde yer etmek. Yesilist.com editörü Beste Bal derledi.

 

http://www.yesilist.com/cms.php?id=1777

 

alseninolsun.net: Türkiye çapında hemen her konuda paylaşımda bulunabileceğiniz bir platform. Yöntem basit, siteye üye oluyorsunuz ve ihtiyacınız olan şeyle ilgili ilanlara göz atıyorsunuz. Eğer aradığınızı bulduysanız dolaşıma sokan sahibiyle iletişime geçiyor ve ücretsiz sahip oluyorsunuz. Sadece sahiplenme değil elbette mesele, siz de paylaşmak istediğiniz ürünler için ilan açarak ihtiyacı olan birilerine ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Konaklama, yol arkadaşlığı, kitap-dergi, ev dekorasyon, giyim, elektronik eşya, bilgisayari hobi-oyun, müzik ve daha pek çok şeyi bir arada bulabileceğiniz platforma buradan ulaşabilirsiniz.

 

Askıda Ne Var: Üniversite öğrencilerine ücretsiz yemek sağlamak için tasarlanmış bir proje. Ankara, İstanbul, Bolu, İzmir ve Bursa’da anlaşmalı restoranlarda kendiniz için sipariş verirken askıya bırakmak istediğiniz yemeği de söylüyorsunuz. Ödemeyi yaparken askıya bırakacağınız yemeğin fişini alıyor ve mekandaki proje panosuna asıyorsunuz. Gelen öğrenci, kimliğini gösteriyor ve panodan dilediği yemeğin fişini alıp karnını doyuruyor. Platformun tüm bileşenlerine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bookserf: Pek çok kitap paylaşım platformu içinde Bookserf’i ayıran yanı yabancı dilde kitapların dolaşımda olması. Bunun en önemli nedeni ise yabancı dildeki kitapların fiyatlarının oldukça yüksek olması. Bu platformda ‘ödünç’ sistemi işliyor ve bir karşılıklılık yok. Şöyle ki okumaktan keyif aldığınız kitapları fotoğraflarını da çekerek gönderiyorsunuz. Kitaplığınızın bir fotoğrafı ile kendinizi de tanıtan bir mini biyografiyi ekiple paylaşıyorsunuz ve kitapları dolaşım rafına ekliyorsunuz. Bir kitap arıyorsanız da kitaplıkta geziniyor, bulduysanız altına yorum yazıyor ve sahibinden ses gelmensini bekliyorsunuz. Kitap 2 hafta sizde kalabiliyor. Bookserf’eburadan ulaşabilir, atölyeleri Bitti Gitti’yle de buradatanışabilirsiniz.

 

EKOYOL Taşıt ve Güzergah Paylaşımı: ‘Arabası boş gidenin melankolisi yaman olur’ sloganıyla hareket eden platformda esas olan ortak kullanımın güzelliğine ve iyiliğine vurgu yapmak. Platformda gideceğiniz ya da gitmek istediğiniz güzergahı duyuruyor, araç ya da yol arkadaşı arıyorsunuz. Hem gündelik yaşamda hem de uzun mesafelerde oldukça işlevli olan paylaşım daha az karbon salımı, daha az araç, daha az masraf ve daha bol muhabbet vaadediyor. Platforma buradan ulaşabilirsiniz.

 

Eşya Kütüphanesi: Kütüphanenin amacı tüketim konusunda bilinçlenme sağlamak. bu amaçla ‘ödünç vermek’ istediğiniz eşyalarınızı burada listeyelerek paylaşıma açabiliyor siz de belki de bir defalığına ihtiyaç duyacağınız, kullanmayı şimdiye kadar istediğiniz ama satın alamadığınız şeyleri para vermeden kullanma imkanını elde ediyorsunuz. Platformda güvene dayalı bir işleyiş hakim. Bu nedenle başına bir şey gelmesini istemeyeceğiniz eşyalarınızı mümkünse listelememe önerisinde bulunuyorlar. Nasıl yola çıktıklarına buradan, platforma ise buradan ulaşabilirsiniz.

 

esyapaylas.com: Platform, küresel olarak paylaşımın artmasıyla aşırı tüketimin neden olduğu israfın önlenebileceği, küresel ısınmanın azalacağı, gelir dağılımındaki bölgesel eşitsizlik sorununa da ekonomik bir müdahalenin gerçekleşebileceği bir paylaşım döngüsü yaratmayı hedefliyor. Bu bağlamda ihtiyacınız olan eşyaları size yakın yerlerden temin etme imkanı elde ediyorsunuz. Dilerseniz eşyaları hibe ediyor dilerseniz takas ediyorsunuz, bu tamamen size bağlı. Bahçe malzemeleri, ev dekorasyon, beyaz eşya ve mutfak malzemeleri, ofis ve büro malzemeleri, bilet-davetiye ve daha pek çok başlıkta paylaşıma erişmeniz mümkün. Platforma buradanulaşmanız mümkün.

 

Foods Not Bombs/ Bombalara Karşı Sofralar: “Savaşı / yoksulluğu körükleyen devletlere, israfa, doğa / hayvan sömürüsüne ve tüketim kültürüne kazan kaldırıyoruz!” diyerek hemen her Çarşamba İstanbul’da Tepebaşı’nda dayanışmayla ve satın alınmayan gıdalarla sofra kuruyorlar. Sofrayı kuracakları gün 15.00’te toplanıyor ve yereldeki gıda satılan yerleri gezerek ‘tüketim döngüsünün dışına çıkan’ ancak besin değerinden hiçbir şey yitirmeyen gıdaları topluyor, el birliğiyle herkese açtıkları sofra için hazırlıklara girişiyor. Daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

 

Freecycle: Sistem çok basit, platformda ihtiyacınız olanları ‘talep’ ediyor, artık ihtiyacınız olmayanları da ‘teklif’le dolaşıma dahil ediyorsunuz. Çok merkezli ve başlıklar altında Freecycle platformları yer alıyor. Üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
– Freecycle İstanbul
– Freecycle Ankara
– Bisiklet Freecycle İstanbul
– Kitap Freecycle İstanbul
– Freecycle Art

 

Giysi Takası: Takas üzerine de yeniden düşünmeyi teşvik eden, sabit bir yeri olmayan, zaman zaman düzenlediği etkinliklerle paylaşımı çoğaltan bir platform. Paylaşacağınız giysiler için çok temel bir hatırlatmayı her defasında yapıyorlar: giysiler, sizin de alıcı gözüyle baktığınızda ihtiyacınızı karşılayabileceğini düşüneceğiniz temizlik ve kullanışlıkta olsun. Bu takastaki ‘ihtiyaç’ tüketim kültürüne alternatif bir paylaşım modeli sunabilmek. Genellikle İstanbul merkezli etkinlikler düzenleyen platforma buradan ulaşailirsiniz.

 

Eh, neticede insanız. Birbirimizi “var” edebiliriz, değil mi?

 

 

 

Kapak

 

Author: Kılavuz Kirpi

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This