İNSANLIĞIN AFRİKA’DAN ÇIKTIĞI TEORİSİ ÇÖKÜYOR MU?

 

Yunanistan ve Bulgaristan’da maymun benzeri bir fosilin 7,2 milyon yıl önce yaşadığı tespit edildi. Bu keşif, insanlığın gelişmesi Afrika kıtasında başladı şeklindeki bilimsel görüş ve teorileri sarsacağa benziyor.

Bilim adamlarına göre, Graecopithecus freybergi adı verilen bir alt çene ve onun üstünde kalmış olan bir dişin şimdiye kadar insan soyunun bilinen en eski örneğini teşkil ediyor. Muhtemelen bu soydan bize en yakın akraba olan kuzenimiz şempanzeler de evrimleşmişlerdir.

Bir dişi muhafaza edilmiş bir alt çene de 1944 yılında Atina’da toprak altında bulunmuştu. Buna benzer bir azı başka dişi ise merkez güney Bulgaristan’da 2009 yılında bulunmuştu.  Araştırmacılar en son teknikleri kullanarak ve bu arada bilgisayarlı tomografi taraması da yaparak, bu iki kemiğin bulundukları kaya kütleleri de incelenerek, yaşlarını tespit etmişler.

Diş örneklerinin incelemesinden bu dişlerde şempanze ve onların nesillerinde bulunmayan, insani karakteri açığa vuran bulgulara rastlanmıştır. Graecopithecus’i insan soyu ile eşleştirdiğimizde hominins (insanımsı) bir yapıya oturtmamız mümkün. Şimdiye kadar bilinen en eski insanımsı Sahelanthropus olup, bundan 6-7 milyon yıl önce Çad’da yaşadığı tespit edilmişti.

Şimdiye kadarki bilimsel konsensüs, insansıların Afrika’dan neşet ettiği şeklinde idi. Şimdi araştırmacılar Graecopithesus fosilinin Balkanlarda bulunmasından sonra insanlığın soyunun çıktığı yer konusunda yeni tartışmalara yol açacağa benzemekte.

Tabii bu tartışmalar kendi türümüz olan Hommo sapienslerin ilk olarak 200.000 yıl önce Afrika’da ortaya çıktığını ve buradan dünyanın başka taraflarına dağıldığı gerçeğini sorgulamamıza neden olamaz. Her ne kadar Homo sapiensler Neandartalleri yok etti şeklinde bir teori varsa da son zamanlarda bu iki ırkın çiftleştiği de ortaya çıkmıştır.

Almanya’nın Tübingen üniversitesinde paleoantropolog Madelaine Böhme, “bu yeni buluş ilk insan / insansı orijini hakkındaki düşüncelerimizi radikal olarak değiştirebilir” diyor.

 

Homo sapiens başta insansıların uzun dönem evrimi sonucunda ağırlıkla maymunsu türler olarak ortaya çıktı, daha sonra birbirini izleyen süreçler içinde gittikçe insan yüz hatlarına kavuştular.

Toronto Üniversitesi paleoantropoloğu David Begun, “evrimsel dağılımın başka insansılar ile birlikte Afrika dışında gerçekleşmiş olması tutarsız değil” demektedir. “Afrika’da bulunan birçok memelinin aslında Avrasya kökenli oldukları ve onların buraya Graecopithecus’ların yaşadığı dönemlerde dağıldığını biliyoruz” diyor Begun ve devamla “öyleyse neden Graecopithecus’lar da olmasın” diye cümlesini tamamlıyor.

Graecopitheus’lar gizemli türler, çünkü onların fosillerini bulmak çok güç. Bir dişi şempanze büyüklüğünde olan bu insansı, oldukça kuru ormanlık – otluk çevrelerde yaşamış. Bu konumları ile Afrika savanalarında yaşayan antilop, zürafa, gergedan, fil, sırtlan ve yaban domuzlarına benziyorlar.

Kaynak: Reuters

Author: Kılavuz Kirpi

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This