OKUL, YAN GELİP YATMA YERİ OLSUN MU?

 

Bir dönem pasif jimnastik diye bir şey moda olmuştu. Kilosundan memnun olmayan müşteriler, sedye benzeri bir yere yatırılır, bedenlerine bir takım cırtlı elektrot pedleri bağlanır ve yattıkları yerden jimnastik yaparak kilo vermeyi beklerlerdi. Geçenlerde baktım, hala bekliyorlar.

Bir de uykuda yabancı dil öğretme zamazingosu vardı. Yattığın yerden dil öğrenme metodu öyle başarılı oldu ki, sokakta İngilizce, Almanca, Fransızca ve hatta Japonca konuşanlardan anadilimizi unutacak raddeye geldik…

Sözün acısını şimdi diyeyim:

Ne yazık ki eğitim sistemimiz de bu yöne eviriliyor. En kolay yol, makbul sayılıyor.

Üstelik sadece öğrenci değil, veliler de hazırlop diploma peşindeler. Bir okula kaydolup yeterli süreyi dolduran ve taksitleri ödeyen herkes mezun oluyor! Şaşaalı diploma törenlerinde neyin ödüllendirildiğini anlamak zor. Mezun olamayan yok! Görünüşe bakılırsa bütün öğrenciler muazzam başarılı. Her biri birer tabiat harikası…

Bu aldatmacaya bir son vermez, kendimizi kandırmaya devam edersek sonumuz iyi olmayacak. Ne çocukların ne ülkenin geleceği zahmetsizce edinilmiş diplomalarla aydınlanmayacak, emin olun.

O yüzden gelin, hazır okul seçme / tercih yapma / gelecek çizme mevsimi yaklaşıyorken öğrenme eyleminin gerçekleriyle tanışalım.

Öğrenme, birinci tekil şahıs bir eylemdir. Yani ‘öğretme’ ve ‘öğretmen’ kavramları farazidir. Aslolan sadece ve sadece öğrenmedir. Kişi isterse ve uygun şartlara haizse öğrenir.

Öğrenme eylemini yapan kişinin neyi ne kadar öğreneceği, öğreticiden ziyade beraber öğrendiği gruba bağlıdır. Elbette öğreten konumundaki anlatıcı / yol göstericinin zihinsel ve mesleki kapasitesi önemlidir. Ancak bundan daha belirleyici olan, grubun niteliğidir. Yani dünyanın en iyi hocasının karşısına da otursanız, öğrenebileceğiniz öncelikle size ve sonra da sınıf arkadaşlarınıza bağlıdır.

Öğrenme eyleminin gereklerini yerine getirmeyen (anlatılanı dinlemeyen, tavsiye edileni yapmayan, emek vermeyen) kişinin öğrenmesi mümkün değildir.

Kişinin öğrenebileceklerinin en çoğunu öğrenmesi, ne kadar zorlandığına bağlıdır. Kişinin kendisinden daha başarılı bir grup içindeyken performansı artar, daha başarısız bir grup içindeyken performansı düşer. Yani iyi okul, iyi öğrencilerin gittiği okuldur; iyi sınıf, iyi öğrencilerin bulunduğu sınıf. Kendinden iyi öğrencilerin arasında öğrenme sürecini gerçekleştiren bir kişi, kendinden kötü öğrencilerin arasında öğrenme sürecini gerçekleştirenden daha başarılı olacak, daha donanımlı şekilde süreci tamamlayacaktır.

O bölüm zor, o okul zor, o öğretmen zor deme kardeşim. Zorlanmadan, kapasitenizi en üst seviyede kullanamazsın. Unutma ki öğrencilik yaşamınızda seni zorlayan her bir faktöre ileride şükredeceksin.

Mezun olunca benzerlerin arasından sıyrılıp, işsizliğin gitgide arttığı bir dünyada iş bulmaya çalışacaksın. Yüzlerce iktisat mezunu, yüzlerce hukuk mezunu, yüzlerce mühendislik mezunu ve sair arasından seni seçmeleri için, öğrenme sürecini (öğrencilik yaşamını) pasif jimnastik yaparak geçirmemiş olmalısın.

Bugünden tedbirini al.

Sonunda elindeki zahmetsizce alınmış bir diploma olacaksa bil ki, ambalaj kâğıdından farksızdır. Sandviçini diplomana sarıp tulumlarını giyebilirsin. Düşük ücretli işgücü envanterine adını yazıldı bil.

Ha, “benim babanın cepler, dolup taşıyor hocam” diyorsan da, şu tedirginliği yüreğine sokmayı görev bilirim: Ya donanım eksikliğin, bilgisizliğin ve yetersizliğin yüzünden hazır bulduğun aile serveti elinden beş – on yılda akıp gidiverirse? Efendim?

Bu yüzden okulun / bölümün / hocanın en zorunu seç. Devam ettiğin hiçbir okul “yan gelip yatma yeri” olmasın.

Unutma: Çocuğu gözyaşı büyütür. Ve sen kendi sınırlarını aşmadıkça, sahici bir şeyler başarmadıkça büyümüş sayılmayacak, saygı ile selamlanmayacaksın.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn

Bu yazı daha önce yayımlanmıştır.

Author: Beril Cansever Devlet

[yazar] [ara sıra çevirmen] [çeyrek asırdır eğitimci]

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Okul, yan gelip yatma yeri olsun mu? | Ebeveynus - […] Kaynak: https://kilavuzkirpi.com/okul-yan-gelip-yatma-yeri-olsun-mu/ […]

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This