RUSLARIN EN BÜYÜK KORKULARI

Kırım’ı kendi topraklarına katan Rusya Federasyonu, Putin’in bu aşırı kararı yüzünden Batı ülkelerinin ambargosu ile karşı karşıya kaldı. Putin davasından vazgeçmedi. Ukrayna’nın doğusunda Ruslarla Ukrayna askeri güçleri arasında devam eden iç savaşta isyancılar yanında yer aldı. Onlara silah, teçhizat ve hayatta kalabilmeleri için diğer temel yardımları yapmayı sürdürüyor.

Bazı haberlere göre bugüne kadar çarpışmalarda toplam 4.500 kişi ölmüş. Dünya basının dikkati başka yönlere kaydığı için bu iç savaştan pek bahsedilmez oldu.

Dünyada petrol fiyatlarının düşmesi ve ambargo, Rus ekonomisini ciddi olarak sarstı. Ruble korkunç değer kaybetti. Piyasada ise fiyatlar arttı. Putin devlete para kazandırmak için alkolün fiyatını düşürdü. Anlaşılan millet içkiyi ucuz bulunca çok tüketecek ve devletin hazinesine daha fazla para girecek. Bence maksatların biri buysa, ikincisi ne kadar fazla insan kafası dumanlı olursa gerçekleri görmeleri o kadar zor olacaktır.

 

Rusya’da yapılan kamuoyu araştırmaları hayatından

memnun olan vatandaşların sayısındaki düşüşe işaret ediyor. Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’nin (VTsİOM) son anketine göre, “Bugün sürdüğüm hayattan tamamen ya da büyük ölçüde memnunum” diyenlerin oranı Kasım – Aralık 2014 döneminde yüzde 53’ten yüzde 44’e geriledi. Şimdi böyle bir anket yapılsa veriler daha da kötü çıkacaktır.

 

 

Rusya’nın içinde bulunduğu ekonomik durumu, Moskova’da gerçekleşen Gaydar Ekonomi Forumu’nda değerlendiren Maliye Bakanı Siluanov, bu zorlu süreçten çıkmak için geliştirdikleri planları da anlattı.

Siluanov, petrol varil fiyatlarının 50 dolar olması halinde, ülke bütçesinin yılda 45 milyar dolar kaybedeceğini söyledi. “Ancak petrol fiyatlarında düşüşün sonuna geldiğimizi sanıyorum” diyen Rus bakan, bununla birlikte 2015 yılında bütçe giderlerini azaltmayı planladıklarını belirtti. Rus Maliye Bakanı, bütçe gelirlerini, savunma dışında neredeyse tüm alanlarda yüzde 10’a kadar azaltmayı düşündüklerini söyledi.

 

 

Amerikalı Araştırmacı Paul Goble, Windows on Eurasia adlı blogunun 14 Ocak 2015 tarihli nüshasında “Rusların temel 15 korkusu” adlı bir makale yayınladı. Makalesindeki verileri Kseniya Veretennikova’nın araştırmasına dayandırıyor.

Buna göre, Rusların 15 ana korkusu aşağıdaki gibi:

  1. Petrol fiyatlarının dünya pazarlarındaki ve Rublenin döviz pazarındaki değerlerinin düşmesi
  2. Açlık başlaması
  3. İşsizliğin artması
  4. Ev fiyatlarının artması
  5. Savaş çıkması
  6. Araç piyasasında sorunlar çıkması
  7. Banka kartlarını işlevsiz hale gelmesi
  8. Kamusal alanlarda hizmet ücretlerinin artması
  9. Döviz bulundurmaya yasak getirilmesi
  10. Banka hisselerinin artması
  11. Kuzey Kafkasya’da tekrar terörün patlak vermesi
  12. Kıtlık baş göstermesi ve karne sistemin getirilmesi
  13. Yurt dışına çıkışlarda kısıtlama getirilmesi
  14. Halkın fakirleşmesi
  15. Muhaliflere baskının artması ve çalışma kampı sisteminin büyümesi

 

Bu endişelerin bir haylisine ihtimal varsa da, bazıları aşırı korku olarak yorumlanabilir. Ancak gerçek olmasa dahi halkın endişesini yansıtması bakımından, bu araştırma bize ilginç geldi.

Tabi Rusya ekonomisinin sıkıntıya girmesi Türkiye‘yi de etkilemektedir. İhracatımız düşecek, Rusya’da yeni inşaat projeleri alma imkânımız azalacak, Türk işadamlarının Rusya’daki işyerleri kapanmaya başlayacaktır. Aynı zamanda bize gelir getiren Rus turistlerin sayısında da azalma beklenmektedir.

 

Rusya Federasyonu gibi yer altı zenginlikleri, başta petrol ve doğalgazı bol olan bir ülkenin böyle bir ekonomik sıkıntıya düşeceği pek beklenen bir şey değildi. Neticede belki de ABD’nin taştan petrol üretmesi, dünya piyasalarında petrolün fiyatını inanılmaz derecede düşmesine sebep oldu ve ek olarak Ukrayna dolayısıyla ABD müttefiklerine Rusya’ya ambargo uygulamaya teşvik etmesi, anlaşılan bir sonuç veriyor.

Neticede Rusya kendi ülkesinde birçok şeyi üretmeyip ithal ettiği için sıkıntı daha fazla büyüyor. Eskiden doğalgaz ve petrolden (silah ticaretinden) elde edilen dövizlerle her türlü ihtiyaç karşılanıyordu. Şimdi ise bakanın dediği gibi her türlü bütçede en az % 10 kesinti yapılacak. Bu resmi bir ağzın söylediği. Gerçek ise daha acı olacak. Çünkü politikacılar hiçbir zaman halka bütün gerçeği söylemezler. Bu yazılı olmayan bir kuraldır. Şimdi bakalım gelecek aylarda Rus halkı ne gibi sıkıntılara maruz kalacaktır? Durum pek parlak gözükmüyor.

Author: Nadir Devlet

Prof. Dr., Türk Dünyası tarihi ve uluslararası ilişkileri uzmanıdır. 20 ve 21. yüzyılda Rusya, Kafkasya ve Orta Asya’daki Türk halklarının geçmişi, bugünü, siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik yapıları üzerinde yoğunlaşmıştır.

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This