TEK KARE FOTOĞRAFIN DÜNYAYA ETKİLERİ

aylinkurdi
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn
Bir jandarma astsubayının cansız bir çocuk bedenini taşıyan fotoğrafı Nilüfer Demir tarafından çekilmiş.

 

Bu fotoğraf bütün dünyaya yayıldı ve Akdeniz’de ve çevresindeki mülteci krizini en etkili şekilde gösteren bir görsel oldu. Mutlaka herkes bu fotoğrafı görünce önce en yakınını, çocuğunu, akrabasını düşünmüştür. 3 yaşındaki Aylan Kurdi böyle bir ölümü hak etmiş miydi?

Böyle bir olay nasıl olabilir?

Vietnam Savaşı esnasında 1972’de çekilen bu fotoğraf hala hafızalarımızdadır. Onu çeken fotoğrafçı Nick Ut, Pulitzer basın ödülünü kazanmıştı. Neyse ki fotoğraftaki kız bugün hayatta…

 

 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 2015’in başından bu yana Avrupa’ya kaçak yollardan girmek isterken Akdeniz’de can veren kişilerin sayısının 2 bin 800’ü bulduğunu, şu ana kadar 366 bin 402 sığınmacının Avrupa ülkelerine ulaşmayı başardığını bildirdi.

BMMYK’nın son verilerine göre, yılbaşından bu güne kadar geçen sürede deniz yoluyla en fazla sığınmacının giriş yaptığı Avrupa ülkesi Yunanistan oldu. Yunanistan’a bu yıl 244 bin 855 sığınmacı girdi. İtalya’ya ise Akdeniz’i geçerek 119 bin 500 kişi geldi. Diğer ülkelerdeki mülteciler (msl. Türkiye’dekiler) bu bildiride yok.

 

Almanya’da yine mülteci yurtları yakıldı: Beş yaralı

 

Almanya’da mültecileri kucaklayanlara karşı, onlardan nefret edenlerin, saldıranların, hatta evlerini yakanların sayısı da az değil. Mülteci akımına karşı tepki Müslümanlara, dolayısıyla Türkiyelilere de yöneliyor. Neticede ateş düştüğü yeri yakıyor.

 

Çek cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Miloş Zeman “kimse sizi davet etmedi” diyerek hem kendinin hem de temsil ettiği toplumun gerçek yüzünü gösterdi.

 

 

Aslında Zeman gibi düşünen bir hayli politikacı var. Onlar “bizim ülkelerimiz Hıristiyan. Müslümanların ne işi var, zaten mevcut olanları ile başımız yeterince dertte” diyorlar.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği veya başka uluslararası kuruluşların bu gibi felaketler karşısında ne yapacaklarına dair bir planları yok. Ancak olaylar patlak verince, ister istemez bir tepki gösteriyorlar.

Haberlere göre son mülteci dalgasında göçmen kabul eden tek federal devlet olan Bavyera’da yerel yönetim başkente “yeter” dedi. Bunun üzerine Almanya artık göçmen alamayacağını açıkladı ve Berlin yönetimi Shengen anlaşmasını askıya alarak sınırlarını kapattı.

Oysa Avrupa’da huzuru korumak, ancak Orta Doğu’da barışın ve istikrarın sağlanmasıyla mümkün…

 

 

 

 

Author: Nadir Devlet

Prof. Dr., Türk Dünyası tarihi ve uluslararası ilişkileri uzmanıdır. 20 ve 21. yüzyılda Rusya, Kafkasya ve Orta Asya’daki Türk halklarının geçmişi, bugünü, siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik yapıları üzerinde yoğunlaşmıştır.

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This