TÜRKİYE’NİN SİGARA İLE İMTİHANI

 

Türkiye’de 2008 yılında çıkarılan “kapalı yerlerde sigara yasağı” yasası yürürlüğe girdikten sonra sigara tüketiminin nasıl değiştiğini merak ettik.

 

Kamu sağlığı açısından yararlı olacağı düşünülen bu yasanın uygulamadaki etkisini araştırırken şaşırıp kaldık. Çünkü adı ve saygınlığı açısından ‘güvenilir kaynak’ sayılabilecek kurumların açıklamaları birbiriyle taban tabana zıt.

 

Öncelikle Türk Toraks Derneğinin sayfasına baktık. Akciğer hastalıkları ile ilgili tüm tıp alanlarını kapsayan, hekim temelli ve bilimsel çalışmalar yürüten bir dernek olduğu için burayı seçtik.

Derneğin web sitesinde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanılarak yapılan açıklamada “2010 yılında her gün sigara içen oranı % 25 iken 2014 yılında % 27‘e çıkmıştır” deniliyor.

Yine aynı kaynağa dayanılarak verilen rakamlar arasında gençlerin sigara ile ilişkisine dair olanı daha da endişe verici. Aynen şöyle deniyor: 2003-2012 yılları sonuçlarının karşılaştırılması yapıldığında, 13-15 yaş okul öğrencilerinde sigara kullanımının % 51, diğer tütün ürünü kullanımının % 88 arttığı görülmektedir.

 

Türk Toraks Derneği ve TÜİK sigara tüketiminin arttığını söylerken, dünya genelinde hemen her konuda kapsamlı araştırmalar yürüten saygın ve güvenilir kuruluşların başında gelen Dünya Bankası (The World Bank / WB) ise aksini ortaya koyuyor.

Dünya Bankasının yakın tarihli araştırmasında açıklandığına göre, 2012 yılı itibarıyla Türkiye’de 20 milyon 820 bin kişi sigara içiyor ve bu rakam toplam nüfusun %28’ine karşılık geliyor.

Yine WB araştırması bulgularına göre 2010 yılında 15 yaş üzeri nüfusumuzun %39’u sigara içerken bu oran 2015’te %26’ya düşmüş bulunuyor.

İşte grafikleri:

sigara_world_bank
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn

sigara_world_bank2
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn

Sonuç?

Türkiye’de sigara tüketimi yasaklarla azaldı mı arttı mı?

Kamu sağlığı bu açıdan iyileşiyor mu kötüleşiyor mu?

Bilemiyoruz…

 

Author: Kılavuz Kirpi

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This