TÜRKİYE’NİN “Z KUŞAĞI” MUTLULUĞU NEREDE GÖRÜYOR?

 

Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum / WEF) tarafından paylaşılan yeni bir rapor, dünyada ve Türkiye’de genç nüfusun mutlu olup olmadığını ortaya çıkardı.

Merkezi Londra’da bulunan Varkey Vakfı tarafından dünya çapında 20 binden fazla gençle görüşülerek oluşturulan rapor, 15 – 21 yaş aralığında bulunan Z Kuşağına yakından bakıyor.

 

Raporun öne çıkan bulguları, Türkiye perspektifinden bakılınca şöyle:

  • “Genel olarak mutlu musun?” sorusuna “evet” diyenlerin oranı Türkiye gençliğinde %50. Yani gençlerimizin ancak yarısı mutlu, yarısı mutsuz. Dünya gençlerinin ise %59’u kendini genel olarak mutlu hissettiğini söylüyor.

 

  • Dünya genelinde gençlere “mutlu olmanızı sağlayan unsurlar neler?” diye sorulduğunda %94’ü bedensel ve ruhsal sağlığın, %92’si ailesiyle iyi ilişkileri içinde olmanın, %91’i de arkadaşlarıyla iyi ilişkileri içinde olmanın kendisini mutlu kıldığını söylüyor.

 

  • Peki en düşük oran hangi unsurda? Mutluluğumu inancıma, dini yaşantıma borçluyum diyenlerin oranı %44.

 

  • İki ülke gençleri mutluluk getiren en önemli şeyin inanç ve dini yaşantı olduğunu söylemiş. Endonezya’da bu oran %93 ve Nijerya’da %86. Genel ortalamanın %44 çıkmasında bu iki ülkeden gelen cevapların etkili olduğu anlaşılıyor.

 

  • Türkiyeli gençler arasında mutluluk getiren en önemli şeyin inanç ve dini yaşantı olduğunu söyleyenlerin oranı %71 olarak belirlenmiş.

 

  • Dünya gençleri, en büyük endişeleri sorulduğunda ise önem sırasına göre şu faktörleri ifade ediyorlar: Siyasi fanatizm, çatışma ve savaş, bir bölüm çocuğun eğitimden mahrum kalması ve bunun süreğen olması, zengin ile fakir kesimler arasında artan gelir farkı, iklim değişimi, dünya çapında yaşanabilecek bir salgın hastalık, teknolojik gelişmenin ritmi.

 

  • Dünya gençleri kariyerlerine yön verirken neye bakıyor? Meslek ve iş seçiminde en önemli belirleyici olarak maaş ve kendini geliştirme imkânı öne çıkıyor. Bunları yükselme imkânı, seyahat ve yeni insanlarla tanışma imkânı, firmanın dünyaya olumlu bir etkisinin olması, şöhret ve tanınmışlık sağlaması izliyor.

 

  • En güzelini sona sakladık: Dünya gençlerinin %67’si kendileri ve ailelerinden ziyade dünya ve insanlık için iyi bir şeyler yapmanın önemli olduğuna inanıyor.

 

 

Author: Kılavuz Kirpi

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This