Yasaksız internet için bir seçenek: VPN

Türkiye’de internet sansürü ne yazık ki daima gündemde ve her yıl yasaklanan sanal alan genişliyor. Şu anda yaklaşık 62 bin internet sitesi yasaklı durumda. Freedom House da Türkiye’nin 2014’teki durumu hakkında özel bir rapor hazırlamayı uygun görmüş. Raporun Türkçe bir özetini şuradan okumak mümkün.

Bugün yine Twitter sansürü söylentisi dolaşmaya başladı. Bu gibi uygulamalar hastane randevusundan okul kaydına kadar her türlü işin yapıldığı interneti kullanan milyonlar üzerinde belli bir gerginlik, tedirginlik ve güvensizlik yaratıyor.

Ancak internet teknolojisinin duvarsız, sınırsız bir dünya sağladığını akılda tutmak gerek. İnternete yasak koymak, siteleri engellemek, sansüre başvurmak, duvarsız bir kapıya kilit vurmaktan farksız. Çünkü, mesele internet olduğunda yasağın etrafından dolaşmanın bir yolu muhakkak bulunuyor.

Geçen yılki sansür furyasında Türkiye’deki her yaştan internet kullanıcısı DNS ayarlarını değiştirmeyi öğrenmişti. Hatta bir kısmı Tor project gibi seçenekleri de denedi. Ancak daha kalıcı, temiz, güvenli ve sansürden arınmış bir web deneyimi için en uygun seçeneğin VPN hizmeti satın almak olduğu biliniyor.

İşte biz de Kılavuz Kirpi okurlarına, kullanıcılarından olumlu geri dönüşler aldığımız VPN hizmetini tanıtmak istedik. Aşağıda yer alan bilgileri büyük ölçüde şuradan derledik.

VPN nedir?

VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ifadesini kısaltılmasıdır.

VPN sayesinde ağlara uzaktan erişim sağlanır. VPN sanal bir ağ uzantısı oluşturduğu için ağa fiziksel olarak bağlıymış gibi görünür. Kısacası Virtual Private Network (VPN), İnternet üzerinden başka bir ağa bağlanmayı sağlayan bağlantı çeşididir.

VPN istemcisi, İnternet üzerinden bağlantı kurmak istediği kaynakla sanal bir noktadan noktaya bağlantı kurar, kaynak ya da uzaktan erişime geçmek istediği sunucu kimlik bilgilerini kontrol eder ve doğruladıktan sonra VPN istemcisiyle uzaktan erişime geçtiği sunucuyla veri akışı gerçekleşir. Veriler, akı sırasında noktadan noktaya bağlantı gibi üst bilgi kullanılarak kapsüllenir. Üst bilgi verilerin bitiş noktasına erişimleri için paylaşılan veya ortak ağ üzerinden yönlendirme bilgileri sağlar. Özel ağ bağlantısını taklit etmek için transfer edilen veriler şifrelenir. Bu sayede ortak ağ üzerinden başka kimse tarafından ele geçirilen veriler elde edilemez.

İnternet bağlantısı açık iken VPN, tüm sitelere yüzde yüz erişme imkânı sağlar. Ekstra bir ayarlama veya başka bir İnternet tarayıcısına ihtiyaç duymaz. Hiç kimse VPN trafiği sayesinde hangi sitelerde gezinildiğini göremez. Ayrıca bütün işler güvenle yapılır. Yani VPN, güvenliği ve gizliliği sağlar. VPN traffic’in esas amacı internet sansürünü çözümlemektir. Ayrıca bilgiler 128 bit ile şifrelenmektedir. Bu sayede her kullanıcıya ait özel kullanıcı adı ve şifre sağlanmaktadır. Önceden de belirtildiği üzere bilgisayarda hiçbir değişiklik yapmaya gerek kalmaz.

İnternette yapacağınız basit bir aramayla karşınıza, ayda 5 – 50 dolar fiyat aralığında ve çeşitli özelliklere sahip VPN paketleri çıkacaktır. Bunlar arasında karar vermeden önce aşağıdaki önerileri okumanız, hatta belki VPN kullanan bir tanıdığınızdan ya da kullanıcı yorumları içeren forumlardan tavsiyelerini öğrenmeniz yararlı olacaktır.

En iyi VPN nasıl seçilir?

İlk olarak satın alma ve kurulumdan başlanarak tüketicilerin ise önem vermeleri gereken şey, satın alma sürecinin güvenli bir şekilde sürmesi ve o hızla hesaplarının aktif hâle getirilip kullanıcıya hazır edilmesidir. Ayrıca VPN şirketlerinin tüketiciye zahmetsizce kurulum yapması gerekmektedir. VPN şirketleri hızlı ve güvenli sunucuda kendine ait kurulum dosyalarını tüketiciyle paylaşır. Ayrıca kurulan programın tüm işletim sistemleriyle uyumlu olması gerekmektedir.

İkinci olarak kullanım kolaylığına dikkat edilmelidir. VPN satın almadan önce mutlaka alakalı programları araştırmalı ve öğrenmelidir. Ek olarak birçok programlar İngilizce olduğundan eğer İngilizce bilinmiyorsa programın Türkçe kullanılıp kullanılmadığı mutlaka kontrol etmelidir. Ayrıca VPN programları kullanıcıya bâzı özellikler sunmalıdır. Bunlar sunucular arasında kolay geçiş, bağlantı hatalarına karşı koruma, otomatik IP değişimi, kullanıcıya ait en yakın sunucuyu bulma ve son olarak bilgisayarın başladığı zaman VPN’in otomatik olarak başlamasıdır.

Üçüncü olarak sunucu ağı erişilebilirlik ve hız yer almaktadır. VPN şirketlerinin VPN sunucuları iyi ise ağ da iyidir. Kullandıkları programlar çok iyi olsa da yanlış bir bölgeye kalitesiz sunucu konmuşsa VPN’den hiçbir kalite beklenemez. Bu yüzden dikkat edilmesi gereken şeyler şunlardır:

  1. Sunucunun hız ve ping kontrolünden geçmiş olması,
  2. Sürekli erişebilir olması,
  3. Kullanıcı yükünü dengeleyen bir yapıya sahip olması ve son olarak
  4. Sunucunun kara listeye yazılmamış ve IP’lerinin kaliteli olması gerekmektedir.

Aksi takdirde IP kapanır ve erişim sona erer.

Dördüncü olarak ise satış desteği ve müşteri hizmetleri yer almaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken beş ana unsur yer almaktadır: Bunlar talep desteği, canlı destek, 7/24 destek, bilgi tabanı ve sıkça sorulan sorulara dikkat edilmelidir. Eğer bir şirket bu beş ana unsuru şirketinde barındırıyorsa o şirket, VPN alanında o işi biliyor demektir. Unutulmamalıdır ki burada amaç, en kısa sürede bilgilere güvenle ulaşabilmek.

Beşinci olarak ise gizlilik politikası gelir. Güvenli bir şekilde VPN sunucusunun kullanıldığı düşünülebilir. Fakat bazı VPN şirketleri, edinmiş olunun bilgileri kayıt ederek ileride soruşturma açıldığında gerekli kurumlara iletebilmektedir. Fakat bu bilgileri gizli tutan şirketlerde bulunmaktadır.

Son olarak para iadesi garantisi gelir. Eğer alınan VPN hizmeti sorun çıkarırsa bazı  şirketler para iade garantisini yedi hafta olarak belirlerken bazı şirketler, bu süreyi 30 güne kadar çıkarabilmektedir. Bu yüzden bir VPN hizmeti alacağınız zaman bunu da göz önünde bulundurmalıdır.

Dikkat:

Kullanıcılardan gelen tavsiyeler arasında önemli bir noktayı belirtmeden geçmeyelim.

VPN hizmeti satın almaya ve kullanmaya karar verirseniz, bankacılık, alışveriş gibi kredi kartı veya şifre bilgisi içeren işlemlerinize başlamadan önce VPN bağlantınızı kesiniz. İşleminiz bittiğinde tek tuşa dokunarak tekrar VPN üzerinden bağlanmaya devam edebilirsiniz. Gerçi biz VPN yüzünden internette alışveriş ve sair yaparken dolandırılan birini duymadık ama yine de tedbirli olmakta fayda var diyoruz.

Özgür günler dileriz. Yaşasın teknoloji 😀

Author: Kılavuz Kirpi

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This