SOYKIRIMIN KABULÜ: ALMANYA’YI DA MI KAYBEDİYORUZ?

 

Alman Parlamentosu Bundestag 02 Haziran 2016 tarihli oturumunda Osmanlı Devletinin varisi olan Türkiye Cumhuriyetini “1915 yılında Ermeniler ve 1916’da kalan Hıristiyanlara soykırım uyguladılar” şeklindeki kanun tasarısını oyladı. Açık şekilde yapılan oylamada kahir çoğunluk “evet” dedi. Bir çekimser, bir de ret oyu çıktı. Böylece Türkiye’yi geçmişinde soykırım yapmakla suçlayan ülke sayısı 29’a çıktı.

 

Büyük kıyamet aslında geçen yıl gerçekleşti, 14 ülke soykırımını tanıdı.

Bunlardan altı tanesi daha önce de tanımışlardı. Geçen yıl bir kere daha teyit ettiler. Almanya geçen yıl da parlamentosunda bu konuyu gündeme getirmişti. Böylece Avrupa’da ekonomik anlamda da güçlü Fransa, Hollanda, İtalya ve Almanya soykırım iddiasını kabul eden ülkeler oldular. Alman parlamentosu bunu yaparken aslında suça ortaklaşmış da oldu.  Çünkü Yeşilliler Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir’in de ifade ettiği üzere o dönemde Almanlarla Osmanlı müttefikti, hatta Osmanlı ordusunun genelkurmayı Alman komutanlar emrinde bulunuyordu.

cem_ozdemir
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn

 

Bu furya bununla da sona ermeyeceğe benziyor.

Çünkü yerel hükümet ve yönetimlerin soykırımı kabul ettiği ülkeler var. Sonuçta merkezi hükümetler de bu baskıya dayanamayacak ve tanımak zorunda kalacaklardır.

Bu ülkeler sırasıyla Avustralya’da Yeni Güney Galler ile Güney Avustralya parlamentoları; İran İslam Cumhuriyetinde Tahran yerel parlamentosu; İspanya’da Bask, Katalan, Balear Adaları, Navarra ve Aragon yerel parlamentoları; Birleşik Krallık (İngiltere)’ta Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda parlamentoları soykırım tasarısını onaylamış bulunuyorlar.

Bütün bunlara ek olarak 50 devletin (eyaletin) birleştiği Amerika Birleşik Devletlerindeki 44 devlet parlamentosu da bu soykırım tasarısını kabul etmiş oluyor. Yani ABD yönetimi de bu baskıya daha fazla dayanamayacaktır.

 

Ülkemizde Almanya’ya karşı tepkiler oluyor.

İtalya’da soykırım tasarısını kabul ettiğinde İtalyan mallarını yakalım gibi bir kampanya başlatılmıştı. Sembolik olarak İtalyan yapımı kravatlar yakıldı, ancak İtalyan arabasına yakan olmamıştı.

Tabii ki en büyük ticaret ortağımızdan böyle bir darbeyi hazmedemiyoruz. Budeskanzlerin (Başbakan) Merkel, “Türkiye bizim önemli müttefikimiz. NATO’da ortağız, ülkemizde çok sayıda Türk kökenli insan var, ticaret yapıyoruz, aramızın bozulması mümkün değil” şeklinde bir beyanatla ortalığı yatıştırmaya çalıştı.

 

Soru şimdi şu:

Rusya’yı ve dolayısıyla Rusları kaybettik. Şimdi de Almanları mı kaybedeceğiz?

Rus turistler gelmez oldu. Şimdi Alman turistlerin sayısında da ciddi azalmalar seziliyor. Tek soykırım meselesi değil, ülkedeki çatışmalar ve tatil yerlerindeki mülteciler yabancıları Türkiye’ye şüphe hata korku ile bakmasına neden oluyor. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş “turizm gelirimiz azalırsa Yunanistan’ın konumuna düşeriz” şeklinde bir uyarıda bulunarak, işin ciddiyetini kamu ile paylaştı.

Artık düşünme zamanını aştık, acil tedbirler alma zamanına geldik. Herkes düşman, herkes haksız, tek bir biz haklıyız dersek ülkemiz daha fazla sıkıntıya düşecektir. Bunu görmek için ne kâhin, ne de müneccim olmak gerekiyor.

turist_turkiye
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn

Türkiye’ye hangi ülkelerden kaç turist geliyor – Nisan 2016 (Almanlar liste başında)

 

 

Notlar:

Armenian Genocide recognition https://en.wikipedia.org/wiki/Armenian_Genocide_recognition (Erişim:03.06.2016)

Ben tercihimi yaptım http://www.dw.com/tr/ben-tercihimi-yapt%C4%B1m/a-19303304 (03.06.2015)

Denizbank Genel Müdürü: Turizm gelirimiz olmazsa Yunanistan konumuna düşeriz http://t24.com.tr/haber/denizbank-genel-muduru-turizm-gelirini-cekince-cari-acik-yuzde-9lara-firliyor,343314 (02 Haziran 2016 07:59)

German Lawmakers Recognize Ottoman Killings Of Armenians As A Genocide http://www.rferl.org/content/germany-recognizes-armenia-turkey-genocide/27774021.html RFE/RL (June 02, 2016 )

 

Author: Nadir Devlet

Prof. Dr., Türk Dünyası tarihi ve uluslararası ilişkileri uzmanıdır. 20 ve 21. yüzyılda Rusya, Kafkasya ve Orta Asya’daki Türk halklarının geçmişi, bugünü, siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik yapıları üzerinde yoğunlaşmıştır.

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This