Ata mirası tohumlar böyle yaşatılıyor

Facebook \ Ulusal Tohum Takas Merkezi grubu

 

Ülkemizde 2006 yılında çıkartılan 5553 sayılı Tohumculuk Kanunuyla, binlerce yıldır ekile gelen sertifikasız tohumların ticari olarak satılması yasaklanmıştır. Böylece bitkisel üretim yapan üreticiler çoğunluğu hibrit olan firma tohumlarına yönlendirilmiştir.

Atalarımızdan miras, ancak geleceğin emaneti olan tohumlarımızın yaşatılması için yapılan çalışmalarla ilk kez 29 Eylül 2010 tarihinde Torbalı Yerel Tohum Takas Şenliği düzenlenmiş ve günümüze kadar 30 farklı Yerel Tohum Takas Şenliği yapılmıştır. Bölgesel mini tohum takas etkinlikleri bu rakama dâhil edilmemiştir.

Bizler ilk kez 2011 yılında 2 ayrı forum sitesinde sertifikasız tohumlarımızın “sanal ortamdan tohum takas ve dağıtımı” etkinliği düzenledik.

Takiben 16 Kasım 2012 tarihinde de ilk kez sosyal medya (Facebook) üzerindeki Ulusal Tohum Takas Merkezi grubumuzu kurarak bu konuda ülkemizde ilk kez, belki de dünyada ilk kez “internet ortamında doğal ve yerel tohum takas ve dağıtımı” etkinliğini başlattık.

Şubat 2013 tarihinde Bornova Belediyesinin de desteğiyle, Bornova Belediye Başkanı Sayın Ziraat Prof. Kamil Oktay Sındır, Ege Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Sayın Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Börtü Böcek Kitabı yazarı Sayın Ziraat Dr. Füsun Tezcan, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Sayın Ziraat Dr. Zerrin Çelik, İzmir TEMA Eğitim Sorumlusu Sayın Merih Akın Yücel ve diğer katılımcılarımızla birlikte, sesimizi tüm ülkemiz genelinde duyurduk.

Grup amaçlarımız doğrultusunda üyelerimizin en az 2 yıldır ürettiği tohumları topladık ve yaptığımız paketlemelerle yine dileyen üyelerimize ücretsiz olarak dağıttık.

Böylelikle binlerce yıldır ekile gelen, atalarımızdan bize miras ve geleceğin emaneti olan tohumlarımızı ülke sathına yaymaya çalıştık ve yaymaya da devam ediyoruz.

Aynı zamanda ülkemizde yapılan Yerel Tohum Takas Şenliklerinin de gür bir sesi olduk. Yerel Tohum Takas Şenliklerinde bölgesel katılımlar ve dağıtımlar yapılırken, grubumuzla tüm ülkemizdeki tohumları, yine tüm ülkemize dağıtmanın avantajını kullanıyoruz.

Bu konuda ülkemizde ilk grup olmanın avantajları olduğu gibi dezavantajlarını da yaşıyoruz. Önümüzdeki en büyük sıkıntı ise bu etkinliğin takibi, tohumların bize ulaşması, tohumların paketlenmesi ve tohumun tercih eden üyelerimizin eline ulaşmasındaki engellerdir.

Gönüllülük esasına uygun yapmaya çalıştığımız bu etkinliğimizde en büyük sıkıntımız ise grup amaçları kapsamında yapılan harcamalar için kaynak yetersizliğimizdir.

Grubumuz, GDO’lu tohumlara karşı olduğu gibi küresel firmaların gıda / tohum egemenliğine giden hibrit tohumlara karşı mücadeleyi sürdürmeye kararlıdır.

Bu kapsamda tanıdığımız veya tanımadığımız tüm doğal ve yerel tohum severlere ve paylaşanlara, bu tohumlarımızı yaşatmak için çaba harcayan başta küçük üreticilerimize, kimini tanıdığımız, kimini hiçbir zaman tanımayacağımız Şefika ninemize, Okan dedemize, Derya teyzeye, Hülya ablaya, Veli amcaya, Hasan dayıya, Nihal ablaya, Hüsnü abiye ve daha nicelerine şükran borçluyuz.

Küresel firmaların gıda / tohum egemenliği planlarını bozmak için tüm dünyadaki yerel tohumlarımızın yaşatılma çabalarını da gönülden destekliyoruz.

 

Author: Ali Özırmak

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Share This